Kerti medence házilag – így építsd meg 4 lépésben

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: whatsapp
Kerti medence házilag B272 MAPEI Szakkereskedés
Kerti medence házilag? Végre jön a meleg idő, úgyhogy a kertet újra ki lehet használni. Tavasszal eljön az ideje a kerti munkálatoknak, az előkészítő munkáknak. Pakolás, rendrakás, új élmények kipróbálása. Kerti bútorok vásárlása, virágok ültetése, kertészkedés, medence építés vagy felújítás. Betonmedence esetén a szigetelésre nagyon oda kell figyelni, hogy a medence tartós legyen. És jövő tavasszal ne kelljen újra beruháznod a javítására.

Süllyesztett medence házilag hogyan?

Akkor van értelme a kerti medence házilag való elkészítésének, ha annak kivitelezése legalább olyan alapos, mint egy hivatásos szakember által összehozottnak. A burkolat ebből a szempontból elsődleges kérdés és megkerülhetetlen is. Egy medence a burkolattól nemcsak esztétikus lesz, hanem sokkal tartósabb is. Burkolatlan medencéről ne is beszéljünk, ha szépet akarunk látni, s ezt a szépet még egy év elteltével is használni szeretnénk. A burkolat természetesen az oldalfalra és a medence aljára is kell, hogy kerüljön.

Burkolat azonban csak megfelelő aljzatra kerülhet. A megbízható beton alá pedig atombiztos vízszigetelés kell, hiszen enélkül a szép medencénk csak egy szezonon keresztül lesz szép. A következő szezont már nem éri meg, mert felrepedezik, felpúposodik, beázik, egyszerűen szólva tönkremegy, nem kell túlragozni. És itt jövünk mi a képbe: a medence szigetelés résznél.

Medence építés házilag lépésről lépésre

1 Sima betonfelület készítése

A legelső lépésünk kihagyhatatlan. Ez az alapja mindennek. Ha ezen spórolni akarunk, akkor készüljünk fel lelkileg a következő szezonban a művelet megismétlésére, plusz bosszankodásra. A betonfelületnek tökéletesen pormentesnek és simának kell lennie a medence teljes szélességében. Száradás után a kész felület portalanná és egyenletesen nedvszívóvá tehető alapozóval. Sőt, nemcsak tehető, hanem kötelező.

A medencetest kiegyenlítéséhez ajánlott Planitop Fast 330 anyagot használni. Ez az állékony kiegyenlítő könnyen kenhető, szálerősítéses. Mehet a falra és az aljzatra egyaránt. Egy rétegben kell csak felkenni, 3-30 mm rétegvastagságig tökéletes. 2 cm vastagságnál felett a medence alján jó megoldás lehet a Topcem vagy a Topcem Pronto. (Esztrichcement illetve készre kevert szárazesztrich.)

2 Medence szigetelés házilag

Most jöhet a tökéletesen egyenletes, pormentes és nedvszívó lealapozott betonfelületre a szigetelés. A Mapei kent szigetelés vagy más néven biztonsági vízszigetelő réteg betervezését a burkolat alá kell megtenni, rá az alapozásra.

Lehet használni ehhez például Mapelastic vízszigetelőt. Róla azt kell tudni, hogy kétkomponenesű, remek víznyomásálló, könnyen kenhető anyag. Tartósan szigetel, s rugalmasságát akkor sem veszíti el, amikor a szerkezet kismértékű alakváltozáson megy át. Bedolgozhatósága, javíthatósága kifejezetten könnyű. Tapadóképessége gyakorlatilag minden anyaghoz kiváló. Erős tulajdonságokat mutat repedésáthidalásban is. Jól bírja a káros környezeti hatásokat, rugalmas ellenállást alakít ki a víznyomás ellenében. Rövid száradása miatt (nagyjából 24 óra) igen népszerű, s hamar burkolható üvegmozaikkal vagy kerámialapokkal akár, közvetlenül.

Rengeteg külföldi és hazai versenyuszodában szigetelték a medencéket Mapelastic-kal (pl. Montreal, Sydney, Atlanta, Hajós Alfréd, Palatinus). A Mapelastic mellé a szigetelési rendszer teljessé tételéhez Mapeband hajlaterősítő gumírozott textília szalagot használtak mindenütt. Azért, hogy a vízszigetelés folytonosságát biztosítsák a csatlakozóhézagoknál.

3 Medence burkolás házilag?

Az előzőekben a szigeteléshez használt habarcs száradási idejének ne adjunk 24 óránál kevesebbet. Fél napon nem múlik a minőség. A burkolási munkálatoknál se adjuk alább a minőséget, ha már az alap és a szigetelés kiválóra sikerült Mapei termékekkel. Olyan ragasztóhabarcsot alkalmazzunk a burkolat rögzítéséhez, amely jól alakítható, fokozott a terhelhetősége. Emellett cement- és gyorskötésű és gyors száradású is, valamint lecsúszásmentes.

Kerabond T Isolastic tökéletes lehet üvegmozaik ragasztásához. Keraflex pedig kerámia- vagy klinkerburkolathoz lesz megfelelő. A vízszigetelési, burkolandó felületet és a burkolólap hátulját is kenni kell ragasztóhabarccsal.

4 Mapei fugázás

A ragasztóhabarcs száradási idejét betartva sor kerülhet az utolsó lépésre: a fugázásra. Így lesz tökéletes a kerti medence házilag. A medencék fugázásához direkt erre a célra kialakított anyaggal érdemes dolgozni. Cementkötésű Mapei fuga a Keracolor, gyorskötésű az Ultracolor. Ugyanakkor lúg- vagy saválló fuga használatára is van lehetőség, a Kerapoxy műgyanta termékcsalád bevetésével.

Dilatációs hézagok, fal- vagy burkolat-beépített elem csatlakozások kitölthetőek alapozás után Primer FD-vel. Ezt a hézagok oldalaira kell felhordani. Ezt követően pedig a Mapei fuga színek árnyalataival megegyező színárnyalatokban választható Mapesil AC jöhet, a rugalmas szilikon, ami kiváló penészedésgátló hatású.

Hívj minket

További termékinformáció, szaktanácsadás

Megosztható itt 👇

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló témák

Mapei fuga színek Bécsi út 272
Bécsi út 272

Mapei fuga színek

Mapei fuga színek: manapság a szivárvány minden színében találhatunk gyönyörű árnyalatú fugát, akár csillámszórással is.

Kapcsolódó termékek