Medence házilag – tippek, trükkök, praktikák

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: whatsapp
medence házilag B27 MAPEI Szakkereskedés Bécsi út 272
Medence házilag? Ha a tavasz közeleg, az ember ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy a kertben kezdjen újra tevékenykedni. A kerti munkálatok, tél utáni pakolás, nyárra való felkészülés, rendrakás ideje ez. Új virágok ültetése, kertészkedés, kerti bútorok felújítása, újak vétele. Medence felújítás vagy akár építése, sőt, medence házilag. Egy betonmedencénél a szigetelés a legfőbb, amire figyelned kell ahhoz, hogy időt álló legyen a medencéd. És következő nyáron is tudd használni.

Medence házilag: hogyan fogj hozzá?

Mikor érdemes beszélni otthoni medence házilag való elkészítéséről? Akkor, ha a kivitelezését legalább olyan alaposan el tudod végezni, akár egy szakember. Az elsőre szembetűnő dolog a burkolat. A medencéd a burkolattól nyilván szép lesz, ráadásul tartósabb is. A burkolatlan medencék sokkal hamarabb tönkre mennek, nem bírják az igénybe vételt és javításra szorulnak. Ami a burkolat felhelyezését illeti, nemcsak oldalfali, hanem medence aljzaton lévő burkolatról is beszélhetünk.

A medence alján lévő burkolat viszont csak kiváló aljzatra épülhet. A tökéletes felületű és tapadású beton alá nagyszerű minőségű vízszigetelést készíts, hogy következő évben is gyönyörködhess a medencédben. Ellenkező esetben a burkolatod könnyen felpúposodhat, felrepedezhet és veheted újra. A Mapei a vízszigetelésnél és az alapozásnál piacvezető termékekkel rukkolt elő. Nem a legolcsóbb, de a legminőségibb. Ha ár-érték arányt nézünk, mégis csak olcsóbb, ne dőlj be az árcímkének. Ha elsőre akarsz végleges megoldást, Mapei cuccokat használj, nem véletlen ez a szlogenjük is.

Medence házilag lépésről lépésre

1 Sima betonfelület létrehozása

A betonfelület az alapja az egésznek. Ezen ne spórolj, mert az csak felesleges bosszankodással és javítással járhat. A betonfelületed akkor tökéletes, ha teljesen pormentes és sima a medence aljának teljes szélességében. Alapozóval tudod teljesen pormentessé és egyenletesen nedvszívóvá tenni száradás után.

A kiegyenlítéshez használj állékony Planitop Fast 330 anyagot. Ez egy könnyen kenhető és szálerősítéses kiegyenlítő. Ami aljzatra, falra egyaránt jó. 3-30 mm rétegvastagságban, egyetlen rétegben használd. Szintén jó megoldás medence aljára 2 cm rétegvastagság felett a Topcem esztrichcement vagy a Topcem Pronto készre kevert szárazesztrich.

2 Medence szigetelése

Készen van tehát a teljesen pormentes, egyenletes és nedvszívó betonfelületed, amit le is alapoztál. Még a száradási időt is kivártad. Így tehát jöhet a szigetelés. A Mapei biztonsági vízszigetelő réteget javasol, más néven kent szigetelést. Ez az alapozás és a burkolat közé megy.

Ehhez jó választás lehet például a Mapelastic vízszigetelőt. Ez egy könnyen kenhető, kétkomponenesű, szuper víznyomásálló anyag. Időt állón szigetel, s akkor is megtartja rugalmasságát, amikor kismértékű alakváltozást mutat a szerkezet. Könnyen bedolgozható és javítható. Minden anyaghoz kiváló tapadást mutat. Repedésáthidalása is remek. Jól ellenáll a káros környezeti hatásoknak. Nagyjából 24 órás száradása miatt méltán népszerű. Hamar és közvetlenül burkolható akár kerámialapokkal, akár üvegmozaikkal.

Számos hazai és külföldi versenyuszodában használtak medence szigeteléshez Mapelastic-kot (így Sydneyben, Montrealban, Atlantában, vagy itthon a Hajós Alfréd Uszodában, de a Palatinuson is). A tökéletes szigetelési rendszer létrehozásához a Mapelastic mellé Mapeband szalag javasolt. Ez egy gumírozott textília, ami hajlaterősítésre jó, amiatt, hogy a csatlakozóhézagoknál a vízszigetelés folytonos maradjon.

3 Medence burkolás – MAPEI ragasztóhabarccsal

Amint kivártad a szigetelés száradását, jöhet a burkolás. Ehhez olyan ragasztóhabarcsot válassz, aminek fokozott a terhelhetősége és jól alakítható. Ezenfelül pedig gyors száradású, lecsúszásmentes, gyors- és cementkötésű. Üvegmozaik ragasztásához például Kerabond T Isolastic jó választás lehet. Klinker- vagy kerámiaburkolathoz pedig mi lenne jobb, mint a Keraflex. Tipp: a burkolandó felületre és a burkolólap hátuljára egyaránt menjen ragasztóhabarcs.

4 Csempe fuga színek – megannyi választási lehetőség

Amint a ragasztóhabarcs is megszáradt, jöhet az utolsó lépés: a fugázás. Így válik tökéletessé a medence házilag. Direkt medencefugázáshoz kialakított anyagot használj. A Mapei fugák közül a cementkötésű Keracolor jó választás. Vagy a gyorskötésű Ultracolor. Ha pedig lúg- vagy saválló fugában gondolkodsz, akkor a Kerapoxy műgyanta termékpaletta jöhet csak szóba.

Tipp alapozás utáni burkolat-beépített elem csatlakozások, dilatációs hézagok kitöltésére: Primer FD. Amit a hézagok oldalaira hordj fel. Ez után a Mapei fuga színek ezernyi árnyalatával megegyező Mapesil AC jöhet. Ami egy rugalmas szilikon, s remek penészedésgátló hatásáról ismert. És kész is a medence házilag.

Hívj minket

További termékinformáció, szaktanácsadás

Megosztható itt 👇

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló témák

Mapei fuga színek Bécsi út 272
Bécsi út 272

Mapei fuga színek

Mapei fuga színek: manapság a szivárvány minden színében találhatunk gyönyörű árnyalatú fugát, akár csillámszórással is.

Kapcsolódó termékek