Terasz burkolás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: whatsapp
Terasz burkolás MAPEI Szakkereskedés Bécsi út 272
Terasz burkolás ideje eljött. Egyre melegebb az idő és egyre jobban vágyik az ember a szabadba. Adva van egy elbaltázott terasz, amire jó lenne kiülni sörözni vagy esetleg grillezni, de néhány járólap elmozdult és össze is tört. A többi alatt pedig kong az üresség. Szóval jó lenne összedobni gyorsan egy menő teraszt, ami nemcsak őszig bírja. Mutatjuk, hogyan.

A terasz burkolás rétegrendje Mapei módra

 1. Primer G. Legelső lépésként, kezdésnek az alapozástPrimer G-vel készítsd el. Ez egy remek jó felületszilárdító és pormentesítő vizes diszperziós akril alapozó.
 2. MapeBand SA. A sarkokba hajlaterősítő MapeBand SA szalagokat rakj, közvetlenül az aljzatra. Ez az öntapadó butil szalag jól tapad fémre, fára, műanyagra is.
 3. Mapelastic Turbo. Jöhet a vízszigetelés Mapelastic Turbo-val. Ez egy kétkomponensű, rugalmas vízszigetelő cementes habarcs. Kifejezetten teraszok, erkélyek védelmére, akár alacsony hőmérsékleten és nem teljesen száraz aljzaton is. 
 4. S1 osztályú ragasztó. A burkolatot bármelyik S1 osztályú ragasztóval ragaszthatod. Lehet például a Keraquick Maxi S1. Vagy az Ultralite S1. De ugyanilyen jó választás a Keraflex S1-es, vagy a Keraflex sorozat bármelyik S1-es tagja is.
 5. Ultracolor Plus. Fugának Ultracolor Plus-t használj. Ez egy fokozott terhelhetőségű, gyorskötésű és gyorsszáradású, egyedi vízlepergető DropEffect® penészedésgátló és BioBlock® technológiával készült cementkötésű fugázóhabarcs 2-20 mm  fugaszélességig. 26 különböző színből választhatsz.
 6. Primer FD. A szilózás előtt Primer FD sziló alapozót kenj fel. Ahol a szilikont végig fogod húzni, ott egy kis ecsettel szépen le kell kenegetni a dilatációs réseket. Így fog remekül tapadni a szilód.
 7. Mapesil AC. Nincs más hátra, mint szilóval kihúzni a dilatációs hézagokat. Mapesil AC-t keress hozzá, a fuga színével egyező színben. Ez az ecetsavas szilikon hézagkitöltő szintén BioBlock® penészedésgátló technológiával készült, s 25%-os elmozdulásig jó.

Ha nem így csinálod, hogyan romlik el minden?

Mert, ha nem így csinálod, akkor jövő tavasszal újra beköszön a terasz burkolás. Két dolgot tarts tehát szem előtt, hogy időt álló teraszod legyen.

 1. A terasz kint van, ahol igen nagy hőség és igen nagy fagy is előfordulhat. A nagy hőmérséklet-különbség miatt pedig állandó mozgásban van az aljzat és a burkolatok is. Ez nemcsak szépen lassan, a téli-nyári, vagy az éjszaka-nappal váltakozásnál történik meg. Hanem pillanatok alatt is végbe mehet. Gondolj arra, hogy a nyári tűző napon egy sötét burkolat akár 70-80 fokra is felhevülhet. Ha erre lecsap egy nyári zápor, akkor percek alatt 20-30 fokot eshet a burkolat hőmérséklete. Ha nem figyelsz oda arra, hogy a mozgást kiegyenlítsd, akkor a burkolat feltörik.
 2. A legtöbb terasz fedetlen, tehát bármikor érheti őrült nagy mennyiségben víz. Ha ezt nem vezeted el, a burkolat alá szivárog, télen meg jégként feltöri azt.

Terasz burkolás aranyszabályok – ha nem tartod be, hozzá se fogj

 • Legalább 1,5 cm aljzatlejtést tarts. (Rusztikus burkolólapnál minimum 2%.) Egy szélesebb felületű terasznál ekkora szintkülönbség már egészen szembetűnő, ezért sokszor el is hagyják. Ami mivel jár? A víz nincs megfelelően elvezetve a terasz felszínéről. Így beszivárog a burkolatba, majd megfagy. A fagyott víz nagyobb térfogatú, mint a folyékony, így tehát szétfeszíti a burkolólapokat.
 • Ne feledkezz meg a dilatációs résről sem. A burkolatot hordozó aljzat ki van téve az állandó mozgásnak. Mert kültéren sokkal nagyobb a hőmérsékletkülönbség, mint a lakásban. A kinti burkolólapok hőségben tágulnak, hidegben zsugorodnak. Ezt az állandó mozgást kell a fugával és a burkolatragasztóval kiegyenlíteni. Ezért figyelj arra, hogy 1 cm rés legyen a betontáblák kialakításánál és a beton falakkal határolt részénél is. Ez a rés enged majd utat a burkolat tágulásának. Se a beton, se a burkolólapok nem érhetnek közvetlenül a falhoz.
 • A vízszigetelés pedig itt is kötelező. Rendben, ez nem egy medence, de még megfelelő aljzatlejtésnél sem távozik az esővíz 100%-a. Főleg akkor gondolj erre, ha ráadásul egy helyiség is van a terasz alatt. S a burkolólap is biztosan kopogni fog.

És még néhány kihagyhatatlan tanács

 • Várd ki az előírt várakozási időket. Légy türelemmel, mert most néhány hét várakozás nem olyan rossz, mint jövő tavasszal újra burkolni az egészet. Ha friss, nem kellően érlelt betonra teszed a burkolatot, akkor biztosan kopogni fog ott minden. (Portlandcementnél ez minimum 28 nap, esztrichnél 5 cm vastagságig 1 hét/cm, 5 cm vastagságtól minden centiméter esetén további 2 hét/cm.)
 • A mi cementkötésű ragasztónkat használd. Az általánosan használt cementkötésű ragasztók merevek. Nem képesek rá, hogy az állandó mozgást kiegyenlítsék. Így a burkolat megreped, felválik, a járólapok billegni fognak.
 • A burkolólapok ragasztása megfelelő legyen. Ha nem összefüggő és üregmentes a ragasztóanyagod, akkor kopogós lesz a burkolat és hamar feljön. A burkolólap alja is pormentes legyen, ne csak az aljzat. A teljes beágyazódás érdekében az aljzatra is és a lapok hátoldalára is vidd fel a ragasztót.
 • A fuga 2 mm-nél szélesebb legyen. Miért? Mert, ha nem használsz kellő mennyiségben fugát, akkor a következő tavasszal járólap szilánkok közt fogsz grillezni. Az előbb részletezett hőmérséklet ingadozás miatti mozgás miatt.

A terasz burkolás szarvashibái

 • Türelmetlenség. Ha nem kellően érlelt, friss betonra kerül a burkolat, akkor az igen hamar le is köszön onnan. Az esztrich kötési és szilárdulási folyamatai 5 cm vastagságig 1 hét/cm, s minden további cm felett plusz 2 hét/cm.
 • Vízszigetelés és megfelelő lejtés hiánya. Ha nincs rendes vízszigetelés és lejtési vízelvezetés, akkor a beszivárgó nedvesség tönkreteszi az aljzatot, s a terasz alatt lévő helyiséget. Feltöri a burkolatot.
 • Ha nincs dilatáció kialakítva. Ha nem hagysz teret a hőmérsékleti különbségekből fakadó mozgásra, akkor a burkolat fel fog púposodni. Lehet, hogy csak 2-3 év múlva, de lehet, hogy már a következő tavaszt se éri meg.
 • Nem S-osztályú a ragasztóanyag, vagy nem üregmentesen ragasztod. Ha nem S-osztályú a ragasztó, akkor nem képes a hőmérsékleti különbségből fakadó mozgást kiegyenlíteni. Ha a burkolólap alatt nem teljesen összefüggő a ragasztóágy, akkor az üregekben felgyülemlik a víz. Azt pedig már tisztáztuk, hogy ez miért nem szerencsés.

Hívj minket

További termékinformáció, szaktanácsadás

Megosztható itt 👇

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: whatsapp

Hasonló témák

Mapei fuga színek Bécsi út 272
Bécsi út 272

Mapei fuga színek

Mapei fuga színek: manapság a szivárvány minden színében találhatunk gyönyörű árnyalatú fugát, akár csillámszórással is.

Kapcsolódó termékek